In Trastevere bevindt zich een klein kerkje met een bijzondere geschiedenis. Als je de Santa Cecilia niet zoekt zou je hem zo kunnen missen. Enkele kleine straatjes komen uit op een plein waar achter een hek de mooie Basiliek van Santa Cecilia ligt. De kerk is vernoemd naar de beschermheilige van de muziek, Cecilia.

In de 3e eeuw werd zij geboren in Rome en ze maakte deel uit van een voorname familie. Zoals gebruikelijk in die tijd werd zij door haar ouders gedwongen om op jonge leeftijd met een adellijke jonge man, Valerianus, te trouwen. Cecilia had zich voorgenomen maagd te blijven, als teken van haar geloof in God. Op haar huwelijksnacht vertelde ze Valerianus over haar wens om maagd te blijven en wist hem uiteindelijk te overtuigen van het geloof. Samen bekeerden ze ook zijn broer Tibertus. De christenen in het Romeinse Rijk werden genadeloos vervolgend. Cecilia, haar man en haar zwager stichtten een kerk in hun huis en verzorgden de uitvaarten van ter dood veroordeelde heiligen. Helaas werden de twee broers op heterdaad betrapt. Zij moesten voor de prefect van Rome uitleg geven en kregen de keus om een offer te brengen aan de Romeinse goden of om te sterven. Ze kozen voor het laatste en werden beiden onthoofd.

Drie mislukte onthoofdingen

Cecilia was de volgende die verantwoording moest afleggen en ook zij werd tot de dood veroordeeld toen zij weigerde een offer te brengen aan de Romeinse god Jupiter. Er gaan verschillende verhalen over de uitvoering van haar vonnis. Volgens sommigen werd er meerdere malen geprobeerd haar te stikken, wat niet lukte. Andere overleveringen beweren dat zij een dag en een nacht moest doorbrengen in een kokend bad maar dat het kokende water geen effect op haar had en ze niet eens zweette. Wat er precies gebeurde tijdens de eerste poging haar te doden weten we niet maar uiteindelijk werd besloten om Cecilia te onthoofden. Ze werd drie keer in haar nek geslagen met een mes maar het onthoofden lukte niet. Aangezien het wettelijk was vastgelegd dat er niet meer dan drie pogingen mochten worden gedaan om iemand te onthoofden werd ze achtergelaten en stierf uiteindelijk pas drie dagen later in de badkamer van haar huis. In die dagen verdeelde Cecilia al haar bezittingen onder de armen en gaf ze opdracht om van haar huis een kerk te maken. Haar wens werd vervuld.

 De verrassing onder de kerk

Op de plek waar Cecilia vroeger woonde en zij haar geloof in het geheim uitoefende staat nu de Santa Cecilia. De eerste kerk werd in de 4eeeuw gebouwd maar de Santa Cecilia die nu te bezoeken is stamt uit de 9e eeuw. In het midden van de kerk bevindt zich een bijzonder beeld van Cecilia, gemaakt door Stefano Maderno. In 1599 werd Cecilia opgegraven tijdens restauratiewerkzaamheden. Men vond haar lichaam volledig intact, met bloed op haar gewaad en diepe wonden in haar nek. Maderno heeft haar afgebeeld zoals ze toen werd gevonden, ruim 13 eeuwen na haar dood. De echte verrassing bevindt zich echter onder de kerk. Daar zijn de restanten van het huis van Cecilia te zien. De ingang tot haar woning ligt verborgen bij het minuscule souvenirwinkeltje in de kerk. Onderaan de trap ligt de crypte waar haar woning nog goed bewaard zijn gebleven. Op bepaalde delen loop je op dezelfde mozaïeken vloer waar Cecilia bijna 2000 jaar geleden zelf ook liep en de badkamer waar zij uiteindelijk na drie dagen stierf is ook nog te zien. Zelfs delen van het kleine kerkje dat zij met haar broer en zwager in het geheim had opgericht zijn nog zichtbaar. In de ondergrondse gangen van de kerk, in het huis van de Cecilia, voelt het heel even alsof je een prachtige nieuwe ontdekking hebt gedaan. Nieuw is het niet, maar prachtig zeker wel. 

DELEN
Vorig artikelOp elke hoek een obelisk
Volgend artikelWater bij de wijn