Luchthavens van Rome

rome, vliegveld, luchthaven

Rome beschikt over twee vliegvelden. De grootste luchthaven is Roma Fiumicino, ook wel Leonardo da Vinci airport genoemd. Grote vliegmaatschappijen als KLM vliegen op dit vliegveld. Het ligt op 30 kilometer ten zuidwesten van Rome en de verbindingen met het centrum zijn erg goed. Er is een station aanwezig op het vliegveld waar elk half uur een trein naar Termini vertrekt. De trein rijd tussen 6.30 en 23.30 en een enkele reis kost 14 euro.

Iets goedkoper is het om de Sabina-Fiumicino lijn te nemen maar deze doet er wel langer over omdat hij onderweg stopt. Een ticket voor een enkele reis kost 8 euro. De goedkoopste optie is om de Cotral bus te nemen. Deze rijd naar het metrostation waar je vervolges kunt overstappen op metrolijn A, die je naar hartje Rome brengt. Je betaalt 6 euro voor een enkeltje, maar doet er wel 70 minuten over om op Termini te komen.
Je kunt ook een taxi nemen. De tarieven zijn voor van en naar het vliegveld zijn standaard, dus let op dat ze niet meer rekenen. Voor twee personen kom je op ongeveer 35 euro uit, en elke extra passagier betaald 10 euro. Neem wel de officiële taxi’s, die zijn wit gekleurd en hebben een taximeter. Als je ’s nachts aankomt hoef je gelukkig niet op de eerste trein of bus te wachten. Elk uur vertrekt er vanaf het vliegveld een nachtbus van Cotral.
Ciampino
Het kleinere vliegveld van Rome is Ciampino. Veel low cost airlines zoals Transavia, EasyJet en Ryanair vliegen naar deze luchthaven. Er rijden vanaf dit vliegveld bussen van Cotral, Schiaffino en Terravision naar het centrum. Het ritje duurt ongeveer 45 minuten en je betaald 8 euro voor een enkeltje. De voordeligste manier om in het centrum terecht te komen is met de bus en metro.
Een bus van Cotral brengt je naar het nabijgelegen metrostation. Vanaf metrostation Anagnina duurt het nog ongeveer een kwartiertje voor je in het centrum bent. Kaartjes voor de bus en metro kosten beide 1euro. Een taxi vanaf dit vliegveld kost ook ongeveer 35 euro voor twee personen en 10 euro voor elk extra persoon. Let wederom op de officiële witte taxi’s inclusief taximeter.