Een ware jungle in het midden van Rome, dat is Bioparco Roma. Hoewel de dierentuin in het centrum van de stad ligt is het de perfecte plek om even aan de drukte te ontsnappen. Het ruim 100 jaar oude dierenpark ligt bij Villa Borghese, is ontzettend leuk voor kinderen en een echte verademing in de hectische stad.

Diervriendelijk ontwerp

De dierentuin werd in 1911 ontworpen door de Duitse Carl Hagenbeck en dat deed hij op een voor die tijd bijzondere manier. Geen tralies en kleine hokken maar juist grote verblijven met veel groen en een natuurlijkere omgeving. Dat was een vooruitstrevend ontwerp, want de meeste dierentuinen in Europa waren nou niet bepaald diervriendelijk. Ook vandaag de dag leven de dieren in een ruime, groene omgeving. De bruine beren hebben een geweldig verblijf, met veel bos, rotsen, een meertje en zelfs een waterval. Ook het verblijf van de leeuwen is erg bijzonder omdat je de dieren ongekend dichtbij ziet door een glazen wand. Vanaf het dakterras van het restaurant is er een prachtig uitzicht op de giraffen. Dat is nog eens een unieke plek om een kopje koffie te drinken.

Gered uit de dierenhandel

Officieel is Bioparco Roma geen dierentuin maar een biopark. Dat werd het in de jaren 90, met een paar belangrijke doelen. Een daarvan is het voorlichten over duurzaamheid en het behoud van de natuur. Een ander doel is om bepaalde dieren die met uitsterven worden bedreigd te fokken met een speciaal ontwikkeld programma. Zo kun je vaak de schattige pasgeboren baby’s van verschillende dieren bewonderen. Daarnaast wonen er in het park een groot aantal dieren die slachtoffer zijn geweest van dierenhandel en hier eindelijk tot rust kunnen komen. In het park ligt ook een gigantische botanische tuin met veel exotische bloemen en planten. Het is een prachtige tuin en een oase van rust, tussen alle zeldzame natuur. De tuin biedt een thuis aan een aantal dieren die daar vrij rondlopen en leven.

Het is misschien niet het meest voor de hand liggend om naar de dierentuin te gaan tijdens een vakantie in Rome maar het is wel ontzettend leuk en interessant om te doen, zeker met kinderen. Plus, het is even heerlijk bijkomen in een rustigere omgeving!

DELEN
Vorig artikel5 verrassende feiten over Rome!