De meeste mensen kennen de scene uit de film Angels & Demons wel. Tom Hanks rent vanuit Castel Sant’Angelo via een geheime route naar het Vaticaan om daar de Camerlengo te waarschuwen. Maar hoe realistisch was deze scene nou echt?  Bestaat er werkelijk zo’n geheime doorgang of is dat gewoon een verzinsel van Hollywood?

De geheimzinnige vluchtroute

Nee, dat was het zeker niet! De verborgen route tussen het Vaticaan en de Engelenburcht bestaat wel degelijk. Deze doorgang, ook wel Passetto di Borga genoemd, werd in 1277 gebouwd door Paus Nicolaas lll zodat hij, en zijn opvolgers, altijd veilig zouden kunnen ontsnappen wanneer dit nodig was. De paus zou zich dan altijd veilig kunnen verbergen achter de dikke muren van de Engelenburcht. Paus Paulus lll vond het onderkomen echter niet paus-waardig. Hij liet er een luxe appartement van maken zodat er een gepaste plek voor de paus zou zijn wanneer hij inderdaad zou moeten vluchten. Al eerder was een kapel gebouw en in geval van plunderingen of dreiging zou niet alleen de paus vluchten maar moesten ook de Vaticaanse schatten en kunstwerken worden verborgen in de Engelenburcht.
ebgang

Het gevaarte van Hadrianus

Een andere, veel minder bekende benaming voor de Engelenburcht is Moles Hadrianus oftewel ‘het gevaarte van Hadrianus’. Hij liet het mausoleum in 135 bouwen voor zichzelf en zijn familie. Na zijn dood in 138 werd niet alleen zijn as hier bewaard maar ook dat van de keizers die hem opvolgde. In 217 werd voor de laatste keer gebruik gemaakt van de Engelenburcht als mausoleum, dit keer voor de overblijfselen van keizer Caracalla. Wij kennen het gebouw vooral als de Engelenburcht en die naam is voortgekomen uit een eeuwenoude legende. In 590 woedde er een pestplaag door Rome die vele levens opeiste. Op Eerste Kerstdag van dat jaar organiseerde Paus Gregorius een grote optocht om God te smeken de plaag te laten stoppen. Volgens de legende zou de aartsengel Michael zijn verschenen bovenop de burcht, met een bebloed zwaard. Dit was het teken dat de smeekbedes waren gehoord en de plaag zou stoppen. Vandaar dat wij vandaag de dag het gebouw onder die naam kennen.

Van mausoleum tot gevangenis

Naast mausoleum en vluchtoord voor pauzen heeft de Engelenburcht nog veel meer functies vervuld. Spaanse troepen bestormden in 1527 Rome, waarna paus Clemens Vll gebruik maakte van de engelenburcht als verborgen onderkomen. Rome werd geplunderd en verwoest en na een maand van vernieling en ellende gaf de paus zich over. De Spanjaarden eisten onder andere de Engelenburcht op voor de troepen van Karel V, waardoor zij veel meer macht in en over Rome kregen. Ook een grote groep soldaten die trouw bleven aan Napoleon belegerde de burcht en namen hun intrek in het gebouw. Het Vaticaan heeft Castel Sant’Angelo ook nog een tijd gebruikt als gevangenis, vooral voor mensen die tegen het geloof in gingen, en enkele van de gevangenen werden geëxecuteerd in de binnentuin. In het begin van de 20e eeuw, toen de Engelenburcht in handen was van het Italiaanse leger, werd het een museum. In de 58 zalen loop je door de geschiedenis van de Engelenburcht. En als dat nog niet bijzonder genoeg is, wacht er op de 5e verdieping een spectaculair uitzicht over prachtig Rome! De Engelenburcht mag niet ontbreken in de Romereis.

 

Openingstijden

Dinsdag tm zondag 9.00 tot 19.30
Gesloten: 25 december en 1 januari

Het ticket office sluit om 18:30