Het Colosseum, een plek als geen ander

colosseum, rome colosseum, romeinen colosseum

Het Colosseum is een plek als geen ander. Dit bouwwerk staat voor de zuivere kracht van het Romeinse Rijk. Het Colosseum, In het Italiaans Colosseo genoemd, was ooit het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het werd door keizer Vespasianus  in de eerste eeuw na Christus  gebouwd met als doel vermaak en vertier te geven voor de inwoners van Rome.

Het Colosseum werd in 80 na Christus voltooid en werd groots geopend door Titus. Hij vierde de opening van het Colosseum met honderd dagen van spelen, waaronder gevechten op een aangelegd meer in het Colosseum. Dat bouw van het Colosseum zo snel was afgerond is opmerkelijk en bijzonder, gezien de complexiteit van het gebouw. Het resultaat was echter spectaculair. Het Colosseum bood plek aan 50.000 toeschouwers, was perfect symmetrisch en fraai ingericht met marmer en steen. Het Colosseum bleef het amfitheater van Rome tot het einde van het Romeinse Rijk. Dit was de plaats waar de gladiatoren, dieren en diegenen die werden beschuldigd van misdaden op de proef werden gesteld, meestal vechtend tot de dood. Het Colosseum werd in eerste instantie gebouwd om de massa te vermaken met wrede en barbaarse spelen.Gladiatoren waren slaven, vaak gevangen in een oorlog, die werden getraind in speciale scholen om met elkaar of met dieren te vechten tot de dood.

Na de val van het Romeinse Rijk heeft het Colosseum ernstig geleden onder uitgebreide plundering van steen en marmer maar ook natuurrampen zoals aardbevingen troffen het immense gebouw. Maar toch, ondanks dat een derde van het Colosseum verloren is gegaan blijft het een van de meest fascinerende en prachtige historische plekken van de wereld.

Een bezoek aan het Colosseum biedt een helder inzicht in het leven van de Romeinse burgers en ongelukkigen die moesten vechten in de arena. Het is nu ook mogelijk om de ondergrondse gangen en de plekken waar de gladiatoren van het oude Rome zich voorbereiden te bezoeken
Er is een museum in het Colosseum met een schat aan interessante voorwerpen en informatie. Audio-gidsen zijn beschikbaar in een aantal talen.

Tickets, Openingstijden & Bezoeken

Het standaard toegangsbewijs geldt voor alle drie de monumenten, het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn.


Reken tijdens het seizoen op lange wachtrijen!
De openingstijden zijn van 8.30 uur tot een uur voor zonsondergang.

De gangen zijn pas recentelijk opengesteld en normaal niet toegankelijk. We hebben een tour beschikbaar waarbij, in de upgrade-versie de ondergrondse kamers, arena en bovenste laag van het Colosseum wel te bezichtigen zijn!