Veilig reizen

veilig reizen, reizeen vrouwen rome, rome homo's, rome mindervaliden

Mindervaliden

Rome is een lastige stad voor mindervalide reizigers. Dit komt vooral door de slecht onderhouden trottoirs, moeilijk begaanbare wegen en steegjes in het centrum. Ook het drukke verkeer maakt het moeilijk voor slecht ter been zijnden of mensen in een rolstoel. Op metrolijn B zijn alle haltes toegankelijk met een rolstoel, bij A zijn dat er enkelen. De meeste metrostations beschikken over rubberen strips op de grond, zodat slechtziende en blinde mensen veilig kunnen lopen. Bij de liften staan aanwijzingen in braille. Niet alle musea zijn te bezoeken met een rolstoel, informeer altijd even of de mogelijkheid er is. De meeste bussen hebben een uitschuifbaar platform zodat reizen met de rolstoel in de bus mogelijk is. In de meeste hotels zijn er speciale kamers die geschikt zijn voor minder valide mensen. Omdat sommige hotels gevestigd zijn in oude gebouwen kan het zijn dat er geen lift aanwezig is of slechts een hele kleine. Het beste kan je van te voren even informeren naar de mogelijkheden.

 

Homoseksualiteit

Het is natuurlijk geen San Francisco maar homoseksualiteit in Rome is redelijk geaccepteerd. Er zijn verschillende clubs, cafe’s en barretjes speciaal waar gay’s out en proud zijn. Dicht bij het Colosseum is een straat die een beetje wordt gezien als de plek voor homo’s, namelijk San Giovanni in Laterno, waar je heel veel hippe tenten vindt zoals ‘coming out’ en ‘my bar’. Er is zelfs een populair strand speciaal voor LGTB’s, Settimo Cielo. Rome is natuurlijk wel het centrum van het christelijke geloof en daar kan het onderwerp gevoelig vallen. Italië zelf is nog redelijk conservatief als het aankomt op homo’s en het homohuwelijk maar in een grote wereldstad als Rome kun je met een gerust hart handen vasthouden of knuffelen.

Vrouwen

Rome is niet specifiek gevaarlijk voor vrouwen, maar in elke grote stad moet je als vrouw wel oppassen als je alleen reist, zeker ’s avonds. Probeer in de avond de buurten rondom station Termini te vermijden, hier hangen nog wel eens lastige types rond. Het blijft meestal bij vervelende opmerkingen. Het helpt vaak om te zeggen dat je op je man(marmot) of vriend(fadinzato) staat te wachten en weg te lopen. Negeren kan soms averechts werken. Pas ook op voor grijpgrage handen in overvolle metro’s en bussen!