Openbaar vervoer

rome, ov, openbaar vervoer, vervoer, bus, metro, trein, taxi, auto

Metro

Rome beschikt over twee metrolijnen, de A(Ottaviano) en B(Colosseo). Vergeleken met andere steden ter grote van Rome is dat erg weinig. Dat heeft een bijzondere reden. Al jaren is de stad bezig met het aanleggen van een nieuwe metrolijn maar de bodem van Rome zit vol archeologische rijkdommen. Er worden steeds vondsten gedaan waardoor de aanleg moet worden stilgelegd. De derde metrolijn (C) van Rome is in november 2014 geopend en de hele lijn zou in het jaar 2020 tot de halte Fori Imperiali doorgetrokken moeten worden. De metro verschijnt om de paar minuten en is een uitstekende manier om je te verplaatsen in het centrum van Rome. De metro rijdt van 5.30 en 23.30 uur.

Bus

De bus is een populaire manier om je te verplaatsen in Rome. De bussen rijden dagelijks tussen 5.30 uur en middernacht. In het centrum rijden speciale elektrische busjes, omdat de normale bussen te groot en vervuilend zijn voor de nauwe straatjes. Er rijden ook speciale nachtbussen, deze worden aangeduid met een N. Hoewel reizen met de bus eigelijk al een beetje een goedkope sightseeing tour is, is er ook een speciale toeristen bus, lijn 110. Deze voert langs alle interessante bouwwerken, bezienswaardigheden en opgravingen in Rome. Een ritje met deze bus is wel iets prijziger, namelijk 16 euro per ticket.

Tram

De tram is vooral een handig vervoersmiddel wanneer je buiten het centrum moet zijn. Een uitzondering hierop is tram 8, deze rijdt namelijk tussen de wijken Trastevere, Largo Argentina en de westelijke wijken van Rome. Verder rijden de trams vooral buiten de stad en is voor toeristen dus in de meeste gevallen alleen interessant bij een bezoek buiten Rome.

Tickets voor het OV

Om te kunnen reizen met het openbaar vervoer en Rome heb je een Metrebus ticket nodig. De naam Metrebus is een combinatie van de woorden metro, metropolitani en autobus. Met een kaartje kun je gebruik maken van zowel tram, bus en metro, wel zo makkelijk. De kosten voor een kaartje zijn 1.50 euro. Je kunt ook een dagkaart of meerdere dagen kaart aanschaffen. Een dagkaart kost 6 euro, een 3 dagen kaart kost 16.50 euro en een 7 dagen kaart kost 24 euro.