Diep onder de Sint Pieter ligt de Scavi verborgen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gaf het Vaticaan de opdracht opgravingen uit te voeren onder de basiliek en werd een deel van de oude necropolis bloot gelegd. Nu is deze mysterieuze ondergrondse plek, bij uitzondering ook te bezoeken.

Volgens de traditie zou Petrus, na Jezus kruisiging, naar Rome zijn gereisd en daar, in het Circus van Nero, zelf gekruisigd zijn. De necropolis ontstond vanaf de 1e eeuw langs de Via Cornelia. In de vierde eeuw na Christus liet Constantijn de Grote op het vermeende graf van Petrus de eerste basiliek bouwen. Op de Via Cornelia werd een kunstmatig platform aangelegd en zo werden vele graven en tombes onder een metersdikke laag aarde bedolven. In de zestiende eeuw werd de oude basiliek afgebroken en vervangen door de uitvoering van de Sint Pieter zoals we die vandaag de dag kennen. De antieke Egyptische obelisk op het Sint Pietersplein bevond zich tijdens de kruisiging van Petrus in het Circus van Nero. Deze wordt dan ook gezien als stille getuige van zijn dood.

Paus Pius IX wilde graag dicht in de buurt van Petrus begraven worden en gaf opdracht om opgravingen uit te voeren. Ondanks dat er weinig verwacht werd van de missie, vonden archeologen niet alleen antieke graven maar ook de tempel van  keizer Constantijn. De onderzoekers troffen een tekstfragment met “Petrus is hier” en ook het vermeende graf,  waarin menselijke botresten zijn gevonden, werd geopend.

Bezoeken aan de necropolis onder de basiliek, zijn alleen mogelijk na speciale toestemming van de “Fabbrica di San Pietro”.  Alle aanvragen worden afgehandeld via het schema van het “Excavations Office”. Vanwege de beperkte ruimte en om de uitzonderlijke historische en archeologische waarde van de plek te behouden, worden maximaal 250 bezoekers per dag toegelaten. Alleen bezoekers van 15 jaar en ouder kunnen worden toegelaten, hierop worden geen uitzonderingen gemaakt! De groepen bestaan uit ongeveer 12 personen en worden begeleid door een gids.  Houdt er rekening mee dat de temperatuur en luchtvochtigheid anders zijn onder de grond. Mensen die lijden aan fysieke of mentale aandoeningen, zoals claustrofobie, worden niet aangeraden de Scavi te bezoeken.

Aan te raden is om ruim van te voren een verzoek in te dienen rechtstreeks bij het Excavations Office. Vermeld in de aanvraag het exacte aantal deelnemers, inclusief namen en adressen, de mogelijke data en voorkeur van taal. Er is geen vaste termijn en aanvragen worden ingewilligd als er een plaats vrij is. Kleding moet geschikt zijn: een lange broek / jeans voor mannen. Vrouwen dienen te zorgen dat de schouders bedekt zijn en een jurk of rok tot onder de knie is verplicht. Voor aanvang van een bezoek meldt u zich, met bevestigingsbrief bij de Zwitserse Garde door de zijpoort aan de Via Paolo VI.

Aanvragen:  Office of the Excavations FSP, scavi@fsp.va
Tel +390669885318, Fax +39 0669873017