Er  bestaan bijzonder veel verschillende verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag. Een van de redenen waarom het zo moeilijk is om te achterhalen waar de feestdag zijn oorsprong vindt heeft te maken met St. Valentijn. De heilige waar de dag van de liefde op is gebaseerd. Het probleem is echter dat er minstens drie St. Valentijns hebben bestaan. Hieronder enkele legendes die in verband worden gebracht met 14 februari zoals wij die vandaag de dag kennen.

Valentijn en de dochter van de cipier

Een mogelijk antwoord geeft het verhaal van St. Valentijn in de gevangenis. Als christelijk priester werd hij opgepakt en opgesloten. Keizer Claudius II was van hem onder de indruk en bood St. Valentijn een kans zich te laten bekeren tot het Romeinse heidendom wat hem zijn vrijheid op zou leveren. Als reactie daarop probeerde Valentijn de keizer juist te bekeren tot het christelijke geloof. Dat leverde hem de doodstraf op. Hij werd gemarteld en tijdens zijn gevangenschap leerde hij de dochter van de cipier kennen. Ze werden verliefd en op de dag dat St. Valentijn werd geëxecuteerd, 14 februari, liet hij een briefje voor haar achter. Daarop stond ‘van jouw Valentijn’, oftewel de eerste Valentijnskaart.

Er bestaat een variant op dit verhaal. In die versie worden ze niet verliefd maar geneest St. Valentijn de dochter van de cipier van haar blindheid. Dit doet hij de avond voor zijn terechtstelling en de volgende dag laat hij een briefje voor haar achter omdat ze nu weer kan lezen. Ook daarop staat ‘van jouw Valentijn’, waar we tegenwoordig nog steeds onze kaarten mee tekenen. Als reactie hierop bekeerde de hele familie van de cipier zich tot het Christendom en werden ze allen gedoopt.

Een andere verklaring is dat St. Valentijn in het geheim christelijke huwelijken sloot. Keizer Claudius II had soldaten verboden te trouwen omdat hij van mening was dat dit hun strijdlust en prestaties zou verminderen.  Als ze een vrouw en kinderen hadden kon dat hun ook terughoudender maken het gezin achter te laten. St. Valentijn wilde soldaten en hun vriendinnen echter in het geheim met elkaar laten trouwen. Hij droeg een paarse ring met daarin Cupido gegrafeerd. Op die manier konden soldaten hem herkennen en vragen of hij een huwelijk zou willen sluiten. Het is niet geheel duidelijk of dit verhaal los staat van het vorige of dat dit wellicht de reden is geweest dat hij in de gevangenis terecht is gekomen.

Lupercalia voor de vruchtbaarheid

Tussen 13 en 15 februari werd in het Oude Rome het festival Lupercalia gevierd. Dit was een festival waar onder andere offers werden gebracht om de vruchtbaarheid te bevorderen. Het was een lokaal feest dat alleen in Rome werd gevierd. Het begon in de grot waar Romelus en Remus zouden zijn grootgebracht. Daar werd een geit geslacht voor de vruchtbaarheid en een hond voor de zuiverheid. De legende luidt dat het feest werd afgesloten met lootjes trekken. Mannen trokken lootjes met daarop de namen van meisjes. Het meisje dat ze trokken werd dan hun vriendin en er kwamen ook heel wat huwelijken uit voort.

Valentijnsdag in Rome

 Hoewel de origine van Valentijnsdag dus niet heel erg duidelijk zijn, doet dat totaal niet af aan de feestdag die fantastisch kan worden gespendeerd in hedendaags Rome.  Traditioneel gezien begint de Valentijnsdag van de Romeinen pas laat in de ochtend. Het is een gouden regel dat je uitslaapt zodat je uitgerust aan de dag kunt beginnen, meestal met een cappuccino.

Een ideale plek om de dag door te brengen in Villa Borghese. Daar kun je uitgebreid picknicken. Met temperaturen rond de 16 graden is het aangenaam neerstrijken in het park. Ook is er de mogelijkheid om een bootje te huren. Een boottochtje over het meer met de Asclepius tempel op de achtergrond is een fantastische en romantische belevenis.

Op de Aventijn, de zevende heuvel waarop Rome is gebouwd, kun je terecht voor een mooi uitzicht over het Vaticaan. Nog romantischer is het prachtige Panorama vanaf het uitkijkpunt ‘Lo Zodiaco’, vernoemt naar het restaurant wat er zit. Dit uitkijkpunt vind je op de Monte Mario heuvel. Dit is de hoogste heuvel van Rome maar niet een van de zeven waarop de stad is gebouwd. Dit is een bijzonder populaire plek onder verliefde stellen, vanwege het adembenemende uitzicht en de romantisch sfeer. De ideale plek om te bezoeken met Valentijnsdag! Liever binnen blijven of wat cultuur opsnuiven? Op 14 februari hoef je in veel musea maar 1 kaartje te kopen als je met z’n tweeën komt. Een Romeinse Valentijnsdag sluit je af met een heerlijk diner. Dit kan bij het restaurant op de Monte Mario maar er zijn ook veel andere restaurantjes die je kunt bezoeken. Veel hebben een speciaal Valentijnsmenu en om het nog romantischer te maken is er bijvoorbeeld live muziek of een openhaard. Trastevere leent zich ideaal voor een lekker etentje op deze romantische dag. De sfeer van de buurt en de vele knusse en romantische restaurantjes maken dit de perfecte afsluiter van een fantastische Valentijnsdag!