Pasen beleven in de Eeuwige Stad is een unieke ervaring. Goede vrijdag (Venerdi Santo) staat in het teken van de Kruisweg (Via Crucis). De wandeling begint rond 21:00 uur vanaf het Colosseum naar de Palatijn, de centrale heuvel van Rome. De Kruisweg zelf symboliseert  de laatste gang van Christus voor hij werd gekruisigd. Paus Francesco leidt de met fakkels verlichte processie langs 14 staties. Elke kruiswegstatie stelt een scène voor uit de lijdensweg en het stervensproces van Jezus. Bij iedere statie zal worden stilgestaan en gebeden.

Traditioneel is er op de zaterdag voor Pasen om 20.30 uur een Nachtwake in de Sint Pietersbasiliek en op eerste paasdag, om 10.00 uur  wordt de Heilige Mis (Santa Messa) gevierd op het Sint Pietersplein. Om 12:00 uur gevolgd door de zegen van de Paus, het beroemde “Urbi et Orbi”.

Pasen is ook al eeuwenlang gekoppeld aan de culinaire tradities van Rome. Pelgrims genieten dan ook van het traditionele ontbijt, klaargemaakt met typisch Italiaanse ingrediënten. Zo kunt u zich te goed doen aan coratella, een bijzonder soort salami. Ook de frittata di carciofi, een artisjokomelet, is zeker de moeite waard. Er zijn ook verschillende quiches, in combinatie met gekookte eieren en als dessert is er de heerlijke Colomba, een cake in de vorm van een duif, met een laag van amandelen en kristalsuiker.

Houdt u er trouwens rekening mee dat eerste en tweede paasdag de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel gesloten zijn. De meeste musea zijn wel gewoon open.

Buona Pasqua!

DELEN
Vorig artikelWater bij de wijn
Volgend artikelFelicitazioni Roma!