De Thermen van Caracalla, socialiseren in bad!

 

thermen caracalla, thermen rome, caracalla, rome mozaiek, mozaiek, thermen, mozaiek romeinen, thermen romeinen

De Thermen van Caracalla zijn een absolute must voor iedereen die Rome bezoekt. De thermen werden gebouwd voor de Romeinse Keizer Septimius Severus. Toen de bouwwerkzaamheden eenmaal waren afgerond, rond het jaar 216, was Severus al overleden. Zijn zoon, Caracalla was op dat moment keizer van Rome.

In eerste instantie kregen de thermen de naam Thermae Antoninianae, afgeleid van Marcus Aurelius Severus Antonius Pius Felix Augustus, oftewel Caracalla’s echte naam.  Pas veel later werden ze de thermen van Caracalla genoemd. De thermen boden ruimte aan zo’n 1600 Romeinen en waren een van de weinige plekken waar afkomst er niet toe deed. Man of vrouw, rijk of arm, iedereen was welkom. Het complex was maar liefst 120.000 m2 en werd vanwege de grote omvang buiten de stad gebouwd.

thermen van caracalla, thermen caracalla, thermen, muurschuldering, thermen romeinen

Shoppen en baden!

Badhuizen waren in de Romeinse Oudheid bijzonder belangrijk. In de overvolle stad was er nauwelijks sprake van sanitaire voorzieningen en de meeste inwoners waren genoodzaakt om gebruik te maken van openbare badhuizen. Dit was overigens niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt. Het was ook  vooral een sociale aangelegenheid, een moment om te kunnen ontspannen en om een kletspraatje te maken. Zelfs Patriciërs, de welgestelde Romeinen, kwamen graag in de badhuizen. Met het baden ging een heel ritueel gepaard. Men begon in het ‘calidarium’, het warmwaterbad. Vervolgens bracht men een bezoekje aan het ‘tepidarium’, een lauw bad. Het baden werd afgesloten in het koude ‘frigidarium’ en vaak was er daarna nog tijd voor een paar baantjes in het buitenzwembad.

De thermen van Caracalla waren veel meer dan een normaal badhuis waarvan er zoveel waren in Rome. Er waren winkels, bibliotheken, tuinen, kunstgalerieën, kantoren, terrassen, restaurants en zelfs bordelen. Geheel vernieuwend was het ‘palaestra’. Dit was een soort fitnessruimte waar aan sport, gymnastiek en krachttraining kon worden gedaan. De thermen stonden daarnaast bekend om hun pracht en praal. Van binnen waren de muren beschilderd met grote kleurrijke fresco’s en rijkelijk  versierd met marmer. De gehele vloer bestond uit beeldschone mozaïek en in de gangen stonden enorme standbeelden.

thermen caracalla, mozaiek thermen, mozaiek romeinen

Opera in de avond

De thermen van Caracalla zijn een van de meest indrukwekkende monumenten in Rome. Omdat het net buiten het centrum ligt valt het relatief mee qua drukte. De ruïnes zijn redelijk goed bewaard gebleven en geven een goede indruk van het leven van toen. Zo zijn bijvoorbeeld delen van de mozaïeken vloer nog te bewonderen. In de zomermaanden worden en ’s avonds soms operavoorstellingen opgevoerd. Een Italiaans opera in de prachtige ruïnes van de ooit zo imposante thermen, mooier wordt het niet!   

Bekijk de indrukwekkende thermen van Caracalla op de Caelius en rijd over de oude Via Appia. Pauzeer even op de Palatijn en bewonder het uitzicht over het Colosseum en het oude Rome!