Het populairst van alle Romeinse festivals was de Saturnalia, het feest ter ere van Saturnus. Oorspronkelijk gevierd op 17 december en later uitgebreid tot aan 24 december.

Het feest vormde een moment van eenheid van ‘het Romeinse volk en de invloed ervan is nog steeds zichtbaar in ons huidige kerstfeest. Het was het seizoen wanneer het agrarische werk was voltooid; een soort vrolijk Thanksgiving-type vakantie van zeven dagen, vol ontspanning en vrolijkheid.  Een tijd voor feesten, goodwill, vrijgevigheid aan de armen, de uitwisseling van geschenken en de inrichting van de bomen.

Tijdens Saturnalia, werden bedrijven, rechtbanken en scholen gesloten. Dresscodes waren relaxt en er werden kleine geschenken, zoals poppen, kaarsen en gekooide vogels uitgewisseld.  Ook werden koekjes gebakken in de vorm van vruchtbaarheidssymbolen, zonnen,manen en sterren.

In de Romeinse tijd werden de bomen niet binnen gebracht, maar werden ze versierd waar ze groeiden met zonnesymbolen, sterren, en gezichten van de god Janus .

Wij wensen u een Io, Saturnalia!

“eeyo sa-tur-NAL-ee-uh”